Chulalongkorn University Theses and Dissertations (Chula ETD)
Chemical modification of cassava starch for tensile properties of degradable polyethylene sheets
Other Title (Parallel Title in Other Language of ETD)
การดัดแปรทางเคมีของแป้งมันสำปะหลังเพื่อสมบัติความต้านแรงดึงของแผ่นพอลิเอทิลีนย่อยสลายได้
Year (A.D.)
2000
Document Type
Thesis
First Advisor
Pienpak Tasakorn
Faculty/College
Faculty of Science (คณะวิทยาศาสตร์)
Degree Name
Master of Science
Degree Level
Master's Degree
Degree Discipline
Petrochemistry and Polymer Science
DOI
10.58837/CHULA.THE.2000.942
Abstract
Thermal degradation and thermo-oxidative degradation of natural rubber were observed by heating at 150-250 ํC for 2-8 hours. After thermal treatments molecular weight reduction percentage volatile matters, percentage acetone extract, and initial rate of degradation at 2 hours were determined. The results indicated an increase in percentage volatile matter and initial rate of degradation iwth temperature, heating time and concentration of sodium perborate. On a contrary, molecular weight distribution decreased with an increase in temperature and heating time. However, the data were inconclusive of how the concentration of sodium perborate effected the molecular weight distribution. The percentage acetone extract decreased when temperature and heating time increased. When heating at 350 ํC, 1.67 phr sodium perborate for 4 hours under atmospheric pressure, natural rubber with original average molecular weight of 1,000,000 was thermally cracked into lower molecular weight organic fractions. The fractions were collected, distilled and the composition of light distillate (b.p. 120-270 ํC) were identified by a GC-MS. The result showed a major component of molecular weight 136 which matched isomers of limonene
Other Abstract (Other language abstract of ETD)
ศึกษาการแตกตัวของยางธรรมชาติด้วยความร้อนและการออกซิเดชัน โดยการหาน้ำหนักโมเลกุลที่ลดลง ร้อยละของสารที่ระเหยได้ ร้อยละของสารที่สกัดได้ด้วยอะซิโตน ที่อุณหภูมิของการทำปฏิกิริยา 150-250 องศาเซลเซียสเป็นเวลา 2-8 ชั่วโมง และหาอัตราการแตกตัวเริ่มต้นของยางธรรมชาติที่ 2 ชั่วโมง พบว่าร้อยละของสารที่ระเหยได้และอัตราการแตกตัวเริ่มต้นเพิ่มขึ้นกับอุณหภูมิ เวลาที่ให้ความร้อน และความเข้มข้นของโซเดียมเพอร์บอเรต น้ำหนักโมเลกุลลดลง เมื่ออุณหภูมิสูงขึ้นและเวลาที่ให้ความร้อนนานขึ้น แต่ความเข้มข้นของโซเดียมเพอร์บอเรตไม่แสดงว่ามีผลอย่างชัดเจน ร้อยละของสารที่สกัดได้ด้วยอะซิโตนลดลงเมื่ออุณหภูมิและเวลาที่ให้ความร้อนเพิ่มขึ้น ที่อุณหภูมิ 350 องศาเซลเซียส ยางธรรมชาติน้ำหนักโมเลกุลเฉลี่ยเริ่มต้นเท่ากับ 1,000,000 แตกตัวด้วยความร้อนร่วมกับโซเดียมเพอร์บอเรตที่มีความเข้มข้น 1.67 ส่วนในยางแห้ง 100 ส่วน เป็นเวลา 4 ชั่วโมง ภายใต้ความดันบรรยากาศได้สารประกอบอินทรีย์ที่มีน้ำหนักโมเลกุลต่ำ นำสารที่กลั่นได้ในช่วงอุณหภูมิ 120-270 องศาเซลเซียสมาวิเคราะห์ด้วยเครื่องแกสโครมาโตกราฟ-แมสสเปคโตรโฟโตมิเตอร์ พบว่าสารที่ได้มีน้ำหนักโมเลกุลเท่ากับ 136 ซึ่งเป็นสารในกลุ่มของลิโมนิน
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-No Derivative Works 4.0 International License.
Recommended Citation
Thakeow, Prodepran, "Chemical modification of cassava starch for tensile properties of degradable polyethylene sheets" (2000). Chulalongkorn University Theses and Dissertations (Chula ETD). 55722.
https://digital.car.chula.ac.th/chulaetd/55722