Chulalongkorn University Theses and Dissertations (Chula ETD)

Other Title (Parallel Title in Other Language of ETD)

กระแสเกาหลีที่มีผลกระทบต่อการขยายกิจการร้านอาหารเกาหลีประเภทร้านอาหารปิ้งย่างในกรุงเทพมหานคร ประเทศไทย

Year (A.D.)

2019

Document Type

Thesis

First Advisor

Piti Srisangnam

Faculty/College

Graduate School (บัณฑิตวิทยาลัย)

Degree Name

Master of Arts

Degree Level

Master's Degree

Degree Discipline

Korean Studies

DOI

10.58837/CHULA.THE.2019.321

Abstract

The purpose of this research was to study and analyze The Growth of Korean Grilled restaurant in Bangkok, Nowadays, Korean Barbeque restaurant has increased continuously from the past also gained popularity among Bangkok consumers in different age gap and various occupation then researcher wanted to study about landscape of Korean Barbeque restaurant in Bangkok such location , shop space , taste through interview with owner of Korean Barbeque restaurant that located in different area for various information and made survey of sample group from Bangkok consumer, about factors that led to customer satisfaction, behavior of consumption, expected to find out what factors that made Korean Barbeque restaurant gain a lot of popularity at the present. Research findings were as follows Korean Wave is an important motivation for attract Thai consumers have more interest in Korean food or has Korean food in one of their selection. Due to increasing demand, led to increase of owners that came to run Korean restaurant business especially Grill restaurant in many different area in Bangkok. However, only Korean Wave through medias isn’t made Korean Grill restaurant business became successful but with maintained standard and quality of food which nearly or similar as original Korean food that can attract customers to visit again and can maintain good status of restaurant for the future.

Other Abstract (Other language abstract of ETD)

การวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาและวิเคราะห์เกี่ยวกับการเติบโตของธุรกิจร้านอาหารปิ้งย่างเกาหลีในพื้นที่กรุงเทพมหานคร สืบเนื่องจากในปัจจุบันนี้ ธุรกิจร้านอาหารปิ้งย่างเกาหลีเพิ่มขึ้นจากในอดีตอย่างต่อเนื่อง จึงมีความต้องการที่จะศึกษาภาพรวมของร้านอาหารปิ้งย่างเกาหลีในกรุงเทพฯ กล่าวคือเกี่ยวกับที่ตั้งของร้าน, รสชาติ, ประเภทของร้านอาหารปิ้งย่างที่มีหลายระดับต่างกัน ผ่านทางผู้ผลิต โดยการเข้าไปสัมภาษณ์เจ้าของร้านปิ้งย่างเกาหลีจำนวนหนึ่งที่ตั้งอยู่พื้นที่ต่างกัน เพื่อให้ได้รับมุมมองพร้อมกับข้อมูลที่หลากหลาย ในส่วนของผู้บริโภคได้ทำการสำรวจกลุ่มตัวอย่างผู้บริโภคในกรุงเทพฯที่ชื่นชอบปิ้งย่างเกาหลี เกี่ยวกับความคุ้นเคยในวัฒนธรรมเกาหลีที่นำมาสู่การเข้ามาเป็นผู้บริโภค ปัจจัยที่ทำให้เกิดความพึงพอใจจากประสบการณ์ ลักษณะการมาใช้บริการ รวบรวมข้อมูลดังกล่าวเพื่อค้นหาสาเหตุว่ามีปัจจัยอะไรบ้างที่ทำให้ร้านอาหารปิ้งย่างเกาหลีได้รับความนิยมอย่างในปัจจุบัน จากผลการศึกษาพบว่ากระแสเกาหลีที่เข้ามาในประเทศไทยจนถึงในปัจจุบันเป็นตัวกระตุ้นและเป็นปัจจัยสำคัญรวมถึงมีอิทธิพลดึงดูดให้ผู้บริโภคชาวไทยหันมาสนใจหรือว่ามีอาหารเกาหลีเป็นหนึ่งในทางเลือกมากขึ้น ด้วยความต้องการที่เพิ่มขึ้นทำให้มีผู้เข้ามาเปิดกิจการร้านอาหารเกาหลี โดยเฉพาะร้านอาหารประเภทปิ้งย่างตามพื้นที่ต่าง ๆ ในกรุงเทพมหานครเพิ่มขึ้นเรื่อย ๆ ทว่า เพียงแค่กระแสเกาหลีตามสื่อต่าง ๆ อย่างเดียวก็ไม่ได้ทำให้ธุรกิจร้านอาหารปิ้งย่างเกาหลีนั้นประสบความสำเร็จได้แต่ประกอบกับมาตรฐานและคุณภาพของอาหารที่ใกล้เคียงหรือเหมือนกับอาหารเกาหลีต้นตำรับแท้ ๆ ที่ทำให้ผู้บริโภคมารับประทานซ้ำและทำให้ร้านอาหารปิ้งย่างเกาหลีเหล่านั้นคงอยู่ได้

Share

COinS
 
 

To view the content in your browser, please download Adobe Reader or, alternately,
you may Download the file to your hard drive.

NOTE: The latest versions of Adobe Reader do not support viewing PDF files within Firefox on Mac OS and if you are using a modern (Intel) Mac, there is no official plugin for viewing PDF files within the browser window.