Chulalongkorn University Theses and Dissertations (Chula ETD)

Other Title (Parallel Title in Other Language of ETD)

ภาวะโภชนาการและการรับรู้ด้านอาหารของผู้ป่วยมะเร็งลำไส้ใหญ่และไส้ตรงที่ได้รับการรักษาด้วยเคมีบำบัดเสริม

Year (A.D.)

2019

Document Type

Thesis

First Advisor

Tippawan Siritientong

Second Advisor

Nutthada Areepium

Faculty/College

Faculty of Pharmaceutical Sciences (คณะเภสัชศาสตร์)

Department (if any)

Department of Food and Pharmaceutical chemistry (ภาควิชาอาหารและเภสัชเคมี)

Degree Name

Master of Science in Pharmacy

Degree Level

Master's Degree

Degree Discipline

Food Chemistry and Medical Nutrition

DOI

10.58837/CHULA.THE.2019.237

Abstract

Colorectal cancer treatment usually involves surgical resection following by adjuvant chemotherapy. Pathology and treatment are major causes of malnutrition. Therefore, this group of patients should receive specific nutritional counseling. Changes in eating behavior occur when the patients perceive the benefits of changes. Dietary perceptions information is useful in nutrition care. The aim of this prospective study was to examine the effect of individualized nutritional counseling on the nutritional status and dietary perceptions of 35 colorectal cancer patients receiving adjuvant chemotherapy at King Chulalongkorn Memorial Hospital from March to November 2019. The data were collected during the first to the third cycles of FOLFOX chemotherapy regimens. The result showed that 60% of patients were normal nutritional status at baseline. Although the patients received nutritional counseling, only 37% of the patients remained normal nutritional status at the end of the study. Patient’s weight and body mass index increased significantly in 74% of the patients (p = 0.032, 0.017; respectively). This weight gain caused by patients’ intake was higher than their requirements. Patients increased proteins intake significantly after nutritional counseling (p < 0.001). The result of the patient’s dietary perceptions showed that the patients increased awareness of diets after nutritional counseling. Patients realized that using supplements foods during received chemotherapy may affect their treatment. Patients had more knowledge to choose diversity foods and adjusted to themselves without affecting their lifestyles. Nutritional counseling should concern both the quantity and the quality of diets. In addition, nutrition counseling help to improve the patient's knowledge and self-efficacy during treatment.

Other Abstract (Other language abstract of ETD)

การรักษาโรคมะเร็งลำไส้ใหญ่และไส้ตรงมักใช้การผ่าตัดตามด้วยการให้เคมีบำบัดเสริม พยาธิของโรคและการรักษาเป็นสาเหตุสำคัญของภาวะทุพโภชนาการ ดังนั้นผู้ป่วยกลุ่มนี้ควรได้รับคำปรึกษาทางด้านโภชนาการเป็นพิเศษ การเปลี่ยนแปลงพฤติกรรมการบริโภคอาหารจะเกิดขึ้นเมื่อผู้ป่วยรับรู้ถึงประโยชน์จากการเปลี่ยนแปลงนั้น ข้อมูลการรับรู้ด้านอาหารของผู้ป่วยมีประโยชน์ต่อการดูแลด้านโภชนาการ การศึกษาแบบไปข้างหน้านี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาผลของการให้คำปรึกษาด้านโภชนาการต่อภาวะโภชนาการและการรับรู้ด้านอาหารของผู้ป่วยโรคมะเร็งลำไส้ใหญ่และไส้ตรงที่ได้รับการรักษาด้วยเคมีบำบัดเสริม ณ โรงพยาบาลจุฬาลงกรณ์ สภากาชาดไทย ตั้งแต่เดือนมีนาคมถึงเดือนพฤศจิกายน พ.ศ. 2562 จำนวน 35 ราย การเก็บข้อมูลดำเนินการในช่วงที่ผู้ป่วยรับการรักษาด้วยยาเคมีบำบัดสูตร FOLFOX ในวงรอบการรักษาที่ 1 ถึง 3 ผลการศึกษาพบว่าผู้ป่วยร้อยละ 60 มีภาวะโภชนาการปกติในช่วงเริ่มการศึกษา แม้ว่าผู้ป่วยจะได้รับการให้คำปรึกษาด้านโภชนาการแล้ว มีผู้ป่วยเพียงร้อยละ 37 เท่านั้นที่ยังคงมีภาวะโภชนาการปกติเมื่อสิ้นสุดการศึกษา ร้อยละ 74 ของผู้ป่วยมีน้ำหนักตัวและค่าดัชนีมวลกายเพิ่มขึ้นอย่างมีนัยสำคัญ (p = 0.032, 0.017 ตามลำดับ) ซึ่งเกิดจากการบริโภคอาหารของผู้ป่วยที่สูงกว่าความต้องการของร่างกาย ผู้ป่วยบริโภคโปรตีนเพิ่มขึ้นอย่างมีนัยสำคัญทางสถิติหลังได้รับคำปรึกษาทางด้านโภชนาการ (p < 0.001) ผลการศึกษาการรับรู้ด้านอาหารของผู้ป่วยพบว่าผู้ป่วยตระหนักถึงสิ่งที่บริโภคมากขึ้นหลังจากได้รับการปรึกษาทางโภชนาการ ผู้ป่วยตระหนักว่าการใช้อาหารเสริมระหว่างได้รับยาเคมีบำบัดอาจมีผลต่อการรักษา ผู้ป่วยมีความรู้ในการเลือกอาหารที่หลากหลายมากขึ้นและสามารถปรับให้เข้ากับตนเองโดยไม่ส่งผลต่อชีวิตประจำวัน การให้คำปรึกษาด้านโภชนาการควรคำนึงทั้งปริมาณและคุณภาพของอาหาร นอกจากนั้น การให้คำปรึกษาด้านโภชนาการช่วยเพิ่มความรู้ของผู้ป่วย และการรับรู้ความสามารถตนเองระหว่างการรักษา

Share

COinS
 
 

To view the content in your browser, please download Adobe Reader or, alternately,
you may Download the file to your hard drive.

NOTE: The latest versions of Adobe Reader do not support viewing PDF files within Firefox on Mac OS and if you are using a modern (Intel) Mac, there is no official plugin for viewing PDF files within the browser window.