Chulalongkorn University Theses and Dissertations (Chula ETD)

การพัฒนาแบบจำลองคณิตศาสตร์สำหรับปฏิกิริยาการแตกตัวด้วยความร้อนของน้ำมันมะพร้าว

Other Title (Parallel Title in Other Language of ETD)

Development of mathematical model for pyrolysis of coconut oil

Year (A.D.)

2002

Document Type

Thesis

First Advisor

เดชา ฉัตรศิริเวช

Faculty/College

Faculty of Engineering (คณะวิศวกรรมศาสตร์)

Degree Name

วิศวกรรมศาสตรมหาบัณฑิต

Degree Level

ปริญญาโท

Degree Discipline

วิศวกรรมเคมี

DOI

10.58837/CHULA.THE.2002.1291

Abstract

น้ำมันมะพร้าวประกอบด้วยไตรกลีเซอไรด์ผสม 8 ชนิด ซึ่งไตรกลีเซอไรด์แต่ละชนิดประกอบด้วยกลุ่มเอสเทอร์ 3 กลุ่มที่เป็นผลจากกรดคาร์บอกซิลิกชนิดเดียวกัน สัดส่วนของไตรกลีเซอไรด์แต่ละชนิดในไตรกลีเซอไรด์ผสมจะเป็นสัดส่วนเดียวกับกรดคาร์บอกซิลิกในน้ำมันมะพร้าว ภาย ใต้เงื่อนไขของสมดุลเคมีไตรกลีเซอไรด์เกิดปฏิกิริยาเป็นสารประกอบกรดคาร์บอกซิลิก แอลดีไฮด์ และอัลคีนได้หมดที่อุณหภูมิตั้งแต่ 600 องศาเซลเซียสขึ้นไป ผลิตภัณฑ์หลักที่ได้ประกอบด้วยกรดโนนาโนอิกร้อยละ 43.28 อโครลีนร้อยละ 19.87 และ 2-เมทิวเพนทีนร้อยละ 35.94 โดยมวล

Other Abstract (Other language abstract of ETD)

Coconut oil was modeled as a mixture of 8 triglycerides, each of which contained 3 ester groups resulted from the same carboxylic acids. The composition of the mixture corresponded with that of carboxylic acid in coconut oil. All triglycerides thermodynamically completely converted to carboxylic acids, aldehydes and alkenes at 600 ํC and above. Main equilibrium pyrolized products consisted of 43.28 % nonanoic acid, 19.87 % acrolein and 35.94 % 2-methyl-pentene.

Share

COinS