Chulalongkorn University Theses and Dissertations (Chula ETD)
Other Title (Parallel Title in Other Language of ETD)
การประยุกต์เฮดสเปซ-แก๊สโครมาโทกราฟี-แมสสเปกโทรเมตรีสำหรับการพิสูจน์เอกลักษณ์ของสารระเหยง่ายในไข่ไก่
Year (A.D.)
2017
Document Type
Thesis
First Advisor
Thumnoon Nhujak
Second Advisor
Panita Ngamchuachit
Faculty/College
Faculty of Science (คณะวิทยาศาสตร์)
Department (if any)
Department of Chemistry (ภาควิชาเคมี)
Degree Name
Master of Science
Degree Level
Master's Degree
Degree Discipline
Chemistry
DOI
10.58837/CHULA.THE.2017.114
Abstract
Volatile compounds in chicken eggs under the cold chain system and non-cold chain system were characterized by headspace-solid phase microextraction-gas chromatography-mass spectrometry (HS-SPME-GC-MS) combined with chemometrics. According to a central composite design, the following optimum HS-SPME extraction conditions were obtained: extraction temperature of 65 oC, extraction time of 45 min and the amount of NaCl of 0.4 g. In comparison of their mass spectrum and linear retention index from HS-SPME-GC-MS analysis, major volatile compounds found in egg samples included toluene, hexanal, nonanal and other minor volatile compounds were heptanal, octanal, decanal, benzaldehyde, 1-octen-3-ol and 2-ethyl-1-hexanol, with the types and amounts of these volatile compounds in order: the non-cold chain system > cold chain system, the egg yolk > the egg white and the raw egg > soft boil egg. Using PCA analysis of all egg samples at 0-4 weeks, unclearly separated datasets obtained from eggs under the cold chain system imply that non-significant change in the amounts of volatile compounds in the eggs stored at 0-4 weeks. In addition, the non-cold chain system increase the amounts of volatile compounds in the eggs stored at 0-4 weeks. The HS-SPME-GC-MS method was also applied to investigate volatile compounds in commercial eggs and unpleasant eggs.
Other Abstract (Other language abstract of ETD)
พิสูจน์ทราบสารระเหยง่ายในไข่ไก่ที่ผ่านระบบห่วงโซ่ความเย็นและไม่ผ่านระบบห่วงโซ่ความเย็น ด้วยเทคนิคเฮดซเปส-โซลิดเฟสไมโครเอ็กแทรคชัน-แก๊สโครมาโทกราฟี-แมสสเปกโทรเมตรี (HS-SPME-GC-MS) ร่วมกับเคโมเมทริกซ์ จากการออกแบบการทดลองแบบเซ็นทรัลคอมโพซิต ได้สภาวะที่เหมาะสมในการการสกัดด้วยเทคนิค HS-SPME ดังนี้: อุณหภูมิการสกัดที่ 65 ?C เวลาสกัด 45 นาที และปริมาณเกลือโซเดียมคลอไรด์ 0.4 กรัม ในการเปรียบเทียบแมสสเปกตรัมและค่ารีเทนชั่นอินเด็กซ์เชิงเส้นตรงที่ได้จากการวิเคราะห์ด้วยเทคนิค HS-SPME-GC-MS พบว่าสารระเหยง่ายหลักที่พบในตัวอย่างไข่ไก่ประกอบด้วยโทลูอีน เฮกซะนาล โนนานาล และสารระเหยง่ายรองประกอบด้วยเฮปทานาล ออกทานาล เดคะนาล เบนซัลดีไฮด์ 1-ออกเทน-3-ออล และ 2-เอธิล-1-เฮกซะนอล ในจำนวนชนิดและปริมาณของสารระเหยง่ายตามลำดับดังนี้ พบในระบบ ไม่ผ่านห่วงโซ่ความเย็นมากกว่าระบบห่วงโซ่ความเย็น ในไข่แดงมากกว่าในไข่ขาว และในไข่ดิบมากกว่าไข่ลวก การวิเคราะห์ด้วย PCA กับตัวอย่างไข่ทั้งหมดตลอดทั้งสี่สัปดาห์ ชุดข้อมูลทั้งหมดของไข่ไก่ที่ผ่านระบบห่วงโซ่ความเย็นแยกกลุ่มกันไม่ชัดเจน แสดงให้เห็นว่าการเปลี่ยนแปลงสารระเหยง่ายในไข่ไก่ไม่มีนัยสำคัญตลอดการเก็บทั้งสี่สัปดาห์ นอกจากนี้ไข่ไก่ที่ไม่ผ่านระบบห่วงโซ่ความเย็นมีการเปลี่ยนแปลงปริมาณสารระเหยง่ายเพิ่มขึ้นตลอดการเก็บทั้งสี่สัปดาห์ วิธีเฮดซเปส-โซลิดเฟสไมโครเอ็กแทรคชัน-แก๊สโครมาโทกราฟี-แมสสเปกโทรเมตรี ยังสามารถตรวจวัดสารระเหยง่ายในตัวอย่างไข่ไก่ทั่วไปและไข่ไก่ที่มีความผิดปกติ
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-No Derivative Works 4.0 International License.
Recommended Citation
Jehma, Hanan, "APPLICATION OF HEADSPACE-GAS CHROMATOGRAPHY-MASS SPECTROMETRY FOR CHARACTERIZATION OF VOLATILE COMPOUNDS IN CHICKEN EGGS" (2017). Chulalongkorn University Theses and Dissertations (Chula ETD). 604.
https://digital.car.chula.ac.th/chulaetd/604