Chulalongkorn University Theses and Dissertations (Chula ETD)
Phytochemical study of Cleidion spiciflorum (Burm. f.) Merr. leaves
Other Title (Parallel Title in Other Language of ETD)
การศึกษาทางพฤกษเคมีของใบดีหมี
Year (A.D.)
2001
Document Type
Thesis
First Advisor
Rutt Suttisri
Faculty/College
Faculty of Pharmaceutical Sciences (คณะเภสัชศาสตร์)
Degree Name
Master of Science in Pharmacy
Degree Level
Master's Degree
Degree Discipline
Pharmaceutical Botany
DOI
10.58837/CHULA.THE.2001.750
Abstract
From the leaves of Cleidion spiciflorum (Burm. f.) Merr., two flavone glycosides, acacetin-7-O-b-D-glucopyranoside (tilianin) and diosmetin-7-O-b-D-glucopyranoside, a lanostane triterpene, (24S)-24-methyl-5a-lanosta-9(11),25-dien-3b-ol, a diterpene, trans-phytol, and a phenylpropanoid glycoside, p-propenylphenol-b-D-glucopyranoside, were isolated. Identification of these compounds was accomplished by analysis of their UV, IR, MS, 1-D and 2-D NMR data, as well as comparison with reported values
Other Abstract (Other language abstract of ETD)
จากการสกัดแยกสารเคมีจากใบดีหมี (Cleidion spiciflorum (Burm. f.) Merr.) สามารถแยกสารในกลุ่มฟลาโวนไกลโคไซด์ ได้ 2 ชนิด คือ acacetin-7-O-b-D-glucopyranoside (tilianin) และ diosmetin-7-O-b-D-glucopyranoside สารไตรเทอร์ปีนกลุ่ม lanostane 1 ชนิด คือ (24S)-24-methyl-5a-lanosta-9(11),25-dien-3b-ol สารไดเทอร์ปีน 1 ชนิด คือ trans-phytol และสารเฟนิลโพรพานอยด์ไกลโคไซด์ 1 ชนิด คือ p-propenylphenol-b-D-glucopyranoside การพิสูจน์เอกลักษณ์ของสารเหล่านี้ ทำโดยการวิเคราะห์ข้อมูล UV, IR, MS, 1-D และ 2-D NMR ร่วมกับการเปรียบเทียบกับค่าที่ได้มีรายงานไว้แล้ว
Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-No Derivative Works 4.0 International License.
Recommended Citation
Menkham, Supotchana, "Phytochemical study of Cleidion spiciflorum (Burm. f.) Merr. leaves" (2001). Chulalongkorn University Theses and Dissertations (Chula ETD). 49638.
https://digital.car.chula.ac.th/chulaetd/49638