Chulalongkorn University Theses and Dissertations (Chula ETD)

Other Title (Parallel Title in Other Language of ETD)

ฟิล์มบรรจุภัณฑ์ที่มีอัตราการส่งผ่านไอน้ำสูงจากไวนิลอะซิเตทเอทิลีนโคพอลิเมอร์คอมพอสิต สำหรับบรรจุกะเพราสด

Year (A.D.)

2021

Document Type

Thesis

First Advisor

Anongnat Somwangthanaroj

Second Advisor

Kanitha Tananuwong

Faculty/College

Faculty of Engineering (คณะวิศวกรรมศาสตร์)

Department (if any)

Department of Chemical Engineering (ภาควิชาวิศวกรรมเคมี)

Degree Name

Master of Engineering

Degree Level

Master's Degree

Degree Discipline

Chemical Engineering

DOI

10.58837/CHULA.THE.2021.48

Abstract

Fresh fruits and vegetables still respire, which causes large amount of water vapor inside the package. This results in the growth of fungal and bacterial pathogens and defection in the external appearance. To solve this problem, the packaging film with an appropriate value of gas permeability that matches the respiration rate of fresh fruits and vegetable products will be used. In this study, we produced EVA copolymer composite packaging films by melt blending EVA copolymer with diatomite and sorbitan monostearate additives and adjusted gas permeability which includes water vapor transmission rate (WVTR) and oxygen transmission rate (OTR) to be in the range of 73.88 - 87.60 g/m2 ·day, and 3,662.47 - 11,342.80 cc/m2·day, respectively. The packaging films had tensile strength in the range of 15.94 – 24.77 MPa and water contact angle in the range of 9.0° - 87.7°. To test the performance of the packaging films, fresh holy basil was packed in a pouch made from selected EVA copolymer composite packaging films (EVADSM) that had a suitable rate of permeation of water vapor and oxygen gas to extend the shelf life of fresh holy basil or commercial perforated polypropylene film. The pouches were kept at 10±0.5 °C for 3 weeks. The packaging test results show that, at similar storage time, fresh holy basil packed in a EVA copolymer composite pouch had lower weight loss and weight of deteriorated basil compared with those kept in a commercial perforated polypropylene pouch. At storage temperature of 10 °C, the commercial perforated polypropylene can prolong the shelf life of holy basil at a satisfactory quality for 6 days and the selected EVA copolymer composite pouch (EVADSM) can prolong shelf life of holy basil at a satisfactory quality for 14 days

Other Abstract (Other language abstract of ETD)

ผลไม้และผักสดยังคงหายใจทำให้เกิดไอน้ำจำนวนมากภายในบรรจุภัณฑ์ส่งผลให้เกิดการเจริญเติบโตของเชื้อราและแบคทีเรียก่อโรคและส่งผลกระทบต่อลักษณะภายนอก เพื่อแก้ปัญหานี้จะใช้ฟิล์มบรรจุภัณฑ์ที่มีการซึมผ่านของไอน้ำและแก๊สออกซิเจนที่เหมาะสมกับอัตราการหายใจและอัตราการคายน้ำของผลิตภัณฑ์ผักและผลไม้สด ในงานวิจัยนี้ได้ทำการผลิตฟิล์มบรรจุภัณฑ์ไวนิลอะซิเตทเอทิลีนโคพอลิเมอร์คอมพอสิตโดยหลอมผสมเอทิลีนโคพอลิเมอร์กับสารเติมแต่ง 2 ชนิดคือไดอะตอมไมต์และซอร์บิแทนโมโนสเตียเรตเพื่อทำการปรับความสามารถในการซึมผ่านของก๊าซ ซึ่งรวมถึงอัตราการส่งผ่านไอน้ำ (WVTR) และอัตราการส่งผ่านออกซิเจน (OTR) ให้อยู่ในช่วง 73.88 - 87.60 g/m2 ·day และ 3,662.47 - 11,342.80 cc/m2·day ตามลำดับ ฟิล์มบรรจุภัณฑ์มีความต้านทานแรงดึงในช่วง 15.94 – 24.77 MPa และมุมสัมผัสน้ำในช่วง 9.0° - 87.7° เพื่อทดสอบประสิทธิภาพของฟิล์มบรรจุภัณฑ์ที่พัฒนาขึ้นในงานวิจัยนี้ กะเพราสดถูกบรรจุในถุงบรรจุภัณฑ์ที่ทำจากฟิล์มบรรจุภัณฑ์ไวนิลอะซิเตทเอทิลีนโคพอลิเมอร์คอมพอสิตสูตร (EVADSM) ที่มีอัตราการซึมผ่านไอน้ำและแก๊สออกซิเจนที่เหมาะสมในการยืดอายุกะเพราสดและฟิล์มบรรจจุภัณฑ์พอลิพรอพิลีนที่มีรูพรุนในเชิงพาณิชย์ ถุงที่ทดสอบทั้งสองถูกเก็บไว้ที่ 10±0.5 °C เป็นเวลา 3 สัปดาห์ จากผลการทดลองพบว่ากะเพราสดที่บรรจุในฟิล์มบรรจุภัณฑ์ไวนิลอะซิเตทเอทิลีนโคพอลิเมอร์คอมพอสิตนั้นมีการสูญเสียน้ำหนักน้อยกว่าและมีปริมาณน้ำหนักของกะเพราที่เสื่อมสภาพน้อยกว่าในช่วงเวลาการสุ่มตัวอย่างเดียวกัน และที่อุณหภูมิ 10 °C ฟิลม์บรรจุภัณฑ์พอลิพรอพิลีนที่มีรูพรุนในเชิงพาณิชย์สามารถยืดอายุกะเพราสดให้อยู่ในสภาพที่ยอมรับได้เป็นเวลา 6 วัน ในขณะที่ฟิลม์บรรจุภัณฑ์ไวนิลอะซิเตทเอทิลีนโคพอลิเมอร์คอมพอสิตสูตร (EVADSM) สามารถยืดอายุกะเพราสดให้อยู่ในสภาพที่ยอมรับได้เป็นเวลา 14 วัน

Share

COinS
 
 

To view the content in your browser, please download Adobe Reader or, alternately,
you may Download the file to your hard drive.

NOTE: The latest versions of Adobe Reader do not support viewing PDF files within Firefox on Mac OS and if you are using a modern (Intel) Mac, there is no official plugin for viewing PDF files within the browser window.