Chulalongkorn University Theses and Dissertations (Chula ETD)

Other Title (Parallel Title in Other Language of ETD)

การพิสูจน์สารยับยั้งอัลฟากลูโคซิเดสจากกระเทียมดำ

Year (A.D.)

2021

Document Type

Thesis

First Advisor

Preecha Phuwapraisirisan

Faculty/College

Faculty of Science (คณะวิทยาศาสตร์)

Degree Name

Master of Science

Degree Level

Master's Degree

Degree Discipline

Biotechnology

DOI

10.58837/CHULA.THE.2021.25

Abstract

Black garlic has emerged as one of the fastest-growing health food products on the market. It is processed by incubating fresh garlic under high temperature and high humidity conditions. The process causes the changes in characteristics of black garlic such as texture, flavor, nutrient contents, chemical composition and it pharmacological properties, especially antidiabetic activity. In the present investigation, we applied α-glucosidase inhibition guided isolation to identify active compounds. Four compounds named 5-hydroxymethylfurfural (5-HMF), 5-hydroxymethyl-2-furancarboxylic acid (HMFCA), 4-(hydroxymethyl)phenol and 2-deoxy-ribono-1,4 lactone were isolated. On evaluation against α-glucosidase, HMFCA, 4-(hydroxymethyl)phenol, and 2-deoxy-ribono-1,4 lactone were active against maltase with IC50 values of 18.83 ±0.91, 23.70 ±1.52, and 9.26±0.31 mM respectively. Meanwhile, HMFCA and 4-(hydroxymethyl)phenol were also active against sucrase with IC50 values of 17.42 ±0.84 and 6.78 ±0.17mM, respectively. The kinetic study suggested that HMFCA and 4-(hydroxymethyl)phenol could inhibit the maltase and sucrase by uncompetitive manner. On the other hand, 2-deoxy-ribono-1,4 lactone was identified as a non-competitive inhibitor against maltase.

Other Abstract (Other language abstract of ETD)

กระเทียมดำเป็นผลิตภัณฑ์อาหารเพื่อสุขภาพที่เติบโตเร็วที่สุดชนิดหนึ่งในตลาดอาหารเพื่อสุขภาพในปัจจุบัน โดยเฉพาะอย่างยิ่งในทวีปเอเชีย กระเทียมดำนี้ได้มาจากการบ่มหัวกระเทียมสดภายใต้อุณหภูมิและความชื้นที่สูงเป็นเวลาหลายวัน โดยกระเทียมดำที่ได้เมื่อเทียบกับกระเทียมสดแล้ว มีลักษณะหลายอย่างที่แตกต่างออกไป เช่น สี กลิ่น รสชาติ เนื้อสัมผัส สารอาหาร องค์ประกอบทางเคมี รวมทั้งการออกฤทธิ์ทางชีวภาพและคุณสมบัติทางยาหลายด้าน หนึ่งในนั้นคือการต้านเบาหวาน แต่ยังไม่มีรายงานว่าสารใดที่เป็นตัวออกฤทธิ์ในการต้านเบาหวาน ในงานวิจัยชิ้นนี้จึงได้ใช้ฤทธิ์ในการต้านอัลฟากลูโคซิเดสเป็นแนวทางในการแยกสารสำคัญ และได้สารสำคัญสี่ตัวคือ 5-(hydroxymethyl)furan-2-carbaldehyde (5-HMF), 5-(hydroxymethyl)furan-2-carboxylic acid (HMFCA), 4-(hydroxymethyl)phenol และ 2-Deoxy-ribono-1,4 lactone เมื่อทดสอบประสิทธิภาพในการยับยั้งการทำงานของเอนไซม์อัลฟากลูโคซิเดส พบว่า HMFCA, 4-(hydroxymethyl)phenol และ 2-Deoxy-ribono-1,4 lactone มีฤทธิ์ต้านการทำงานของเอนไซม์ดังกล่าว สำหรับมอลเทสมีค่า IC50 คือ 18.83±0.91, 23.70±1.52 และ 9.26±0.31 mM ตามลำดับ ในขณะที่ซูเครสเป็น 17.42±0.84, 6.78±0.17 mM ตามลำดับ และผลการศึกษากลไกการออกฤทธิ์พบว่า HMFCA และ 4-(hydroxymethyl)phenol ยับยั้งทั้งมอลเทสและซูเครสโดยกลไกแบบ uncompetitive ส่วน 2-Deoxy-ribono-1,4 lactone ยับยั้งมอสเทสผ่านกลไก competitive

Included in

Biotechnology Commons

Share

COinS
 
 

To view the content in your browser, please download Adobe Reader or, alternately,
you may Download the file to your hard drive.

NOTE: The latest versions of Adobe Reader do not support viewing PDF files within Firefox on Mac OS and if you are using a modern (Intel) Mac, there is no official plugin for viewing PDF files within the browser window.