Chulalongkorn University Theses and Dissertations (Chula ETD)
Other Title (Parallel Title in Other Language of ETD)
ปัจจัยในการนำไปสู่ความสำเร็จของร้านกาแฟสตาร์บัคในสาธารณรัฐเกาหลีใต้
Year (A.D.)
2018
Document Type
Thesis
First Advisor
Buddhagarn Rutchatorn
Faculty/College
Graduate School (บัณฑิตวิทยาลัย)
Degree Name
Master of Arts
Degree Level
Master's Degree
Degree Discipline
Korean Studies
DOI
10.58837/CHULA.THE.2018.314
Abstract
Food and beverage is one of the industries that have been contributing economic growth toward South Korea economy for a decades; however, coffee market due to a relatively high competition and fierceness, coffee war, between international brands and local brands. This paper is trying to find the key success factors of Starbucks through various dimensions in South Korea market. This study is in order to find competitive advantages of Starbucks internationally and domestically. Observation is also held to find an insight data. The outcome shows that Korean coffee market has strength in it character conditions. The coffee quality and coffee experience with Americanization, third place, reward and class, and familiarity are key success factor of Starbucks in South Korea.
Other Abstract (Other language abstract of ETD)
อุตสาหกรรมอาหารและเครื่องดื่ม ถือเป็นอุตสาหกรรมที่มีความสำคัญต่อระบบเศรษฐกิจของเกาหลีใต้ ไม่ว่าจะเปลี่ยนแปลงไปกี่ยุคกี่สมัย วัฒนธรรมการดื่มกาแฟก็ยังคงเป็น 1 ใน 3 ของเครื่องดื่มที่มีคนดื่มมากทีสุดในโลกนอกจาก น้ำเปล่า และชา อีกทั้งเมล็ดกาแฟยังเป็นพืชเศรษฐกิจของหลายประเทศทั่วโลก ทว่าในปัจจุบันธุรกิจกาแฟในเกาหลีใต้มีการแข่งขันสูงและรุนแรงเป็นอย่างมาก เป็นสงครามกาแฟระหว่างกาแฟยี่ห้อจากต่างประเทศ และยี่ห้อของในประเทศ การเข้ามาของกาแฟสตาร์บัคในเกาหลีใต้ได้สร้างแรงขับเคลื่อนให้กับตลาดเครื่องดื่มกาแฟของเกาหลีใต้อย่างมหาศาล ร้านกาแฟขนาดเล็ก และขนาดกลาง ได้มีการปรับตัวและพัฒนาทำให้การดื่มกาแฟ ไม่ใช่เพียงเพื่อเพิ่มความสดชื่นเท่านั้น แต่ได้กลายเป็นส่วนหนึ่งของชีวิตประจำวันของคนเกาหลีใต้ การศึกษาครั้งนี้ ได้ใช้ การสังเกต และสัมภาษณ์เชิงลึก กับพนักงานและลูกค้าที่มาใช้บริการที่ร้านสตาร์บัค โดยแบ่งออกเป็น 3 กลุ่ม กลุ่มนักศึกษามหาวิทยาลัย กลุ่มคนทำงาน และกลุ่มนักท่องเที่ยว เพื่อค้นหากลยุทธและกลวิธี และปัจจัยในการนำไปสู่ความสำเร็จของกาแฟสตาร์บัคในตลาดเกาหลีใต้ ทำให้ได้ผลลัพธ์ ว่าด้วยรสชาติของเครื่องดื่ม และอรรถรสของการเป็นอย่างอเมริกัน บ้านหลังที่สาม การให้รางวัลกับชีวิตและแสดงถึงฐานะทางสังคม และความคุ้นชิน เป็นปัจจัยในความสำเร็จของสตาร์บัคในเกาหลีใต้
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-No Derivative Works 4.0 International License.
Recommended Citation
Sawangnate, Chandhit, "Key Success Factors Of Starbucks Coffee In South Korea" (2018). Chulalongkorn University Theses and Dissertations (Chula ETD). 2445.
https://digital.car.chula.ac.th/chulaetd/2445