Chulalongkorn University Theses and Dissertations (Chula ETD)
Other Title (Parallel Title in Other Language of ETD)
การประเมินความเสี่ยงจุลินทรีย์เชิงปริมาณของสเตร็ปโตค็อกคัส ซูอิส ซีโรทัยป์ 2 จากการบริโภคเนื้อสุกร
Year (A.D.)
2017
Document Type
Thesis
First Advisor
Suphachai Nuanualsuwan
Faculty/College
Faculty of Veterinary Science (คณะสัตวแพทยศาสตร์)
Department (if any)
Department of Veterinary Public Health (ภาควิชาสัตวแพทย์สาธารณสุข)
Degree Name
Master of Science
Degree Level
Master's Degree
Degree Discipline
Veterinary Public Health
DOI
10.58837/CHULA.THE.2017.559
Abstract
This study aimed at determine prevalence and concentration of Streptococcus suis contamination in pork production chains as well as evaluate the health risk attributable to S. suis serotype 2 from pork consumption in Thailand. In total, 492 pig-to-pork and 480 environmental samples were collected from 4 pork production chains in Bangkok. Besides, total 1,036 pork samples were also collected from traditional and modern trades in Chiangmai, Phayao, Nan, Khonkaen, Mukdahan, Saraburi, Nakhonpathom, and Phang-nga provinces. All samples were enumerated using plate count method. S. suis isolates were confirmed by detecting cps2-j gene, followed by Quellung reaction. A stochastic risk assessment model was constructed using the available information together with the results from this study. Total 11.4% (56/492) of pig-to-pork samples and 5.2% (25/480) of environmental samples from Bangkok were positive to S. suis. Total 1% (10/1,036) of pork samples from both traditional and modern trades were positive to S. suis, with an average concentration of 4.22 log cfu/g. There was no S. suis serotype 2 detected from all pork samples. The estimated daily risk of S. suis serotype 2 illness from pork consumption was 1.3 x 10-7 or equilvalent to 4.6 cases per 100,000 persons, annually. A sensitivity analysis revealed that exposure dose, bacterial concentration at consumption and storage time at home greatly impacted the risk estimate.
Other Abstract (Other language abstract of ETD)
การศึกษานี้มีวัตถุประสงค์เพื่อประเมินหาความชุกและความเข้มข้นของเชื้อสเตร็ปโตค็อกคัส ซูอิสที่ปนเปื้อนภายในสายโซ่การผลิตเนื้อสุกร อีกทั้งเพื่อประเมินความเสี่ยงสุขภาพที่เกิดจากการติดเชื้อสเตร็ปโตค็อกคัส ซูอิส ซีโรทัยป์ 2 ผ่านการบริโภคเนื้อสุกรในประเทศไทย ตัวอย่างจากกรุงเทพมหานคร ถูกเก็บมาจาก 4 สายโซ่การผลิตเนื้อสุกร ซึ่งประกอบด้วยตัวอย่างสุกรและผลิตภัณฑ์สุกร 492 ตัวอย่าง และตัวอย่างจากสิ่งแวดล้อม 480 ตัวอย่าง อีกทั้งตัวอย่างจากพื้นที่ต่างจังหวัด ซึ่งได้แก่จังหวัดเชียงใหม่ พะเยา น่าน ขอนแก่น มุกดาหาร สระบุรี นครปฐม และพังงา ประกอบด้วยเนื้อสุกรที่ถูกจำหน่ายในตลาดแบบดั้งเดิม และตลาดทันสมัยทั้งสิ้น 1,036 ตัวอย่าง ถูกเก็บเพื่อตรวจหาเชื้อสเตร็ปโตค็อกคัส ซูอิสเชิงปริมาณ โดยวิธีตรวจนับจุลินทรีย์บนอาหารเลี้ยงเชื้อ การยืนยันซีโรทัยป์ 2 ใช้วิธีการตวรจหายีน cps2-J ร่วมกับปฏิกิริยา Quellung การศึกษานี้พัฒนาแบบจำลองการประเมินความเสี่ยงชนิดสโตแคสติกโดยอาศัยข้อมูลที่ถูกเผยแพร่สาธารณะ ร่วมกับผลการศึกษาจากการศึกษาครั้งนี้ ผลการศึกษาพบว่า ความชุกของเชื้อสเตร็ปโตค็อกคัส ซูอิสในตัวอย่างสุกรและผลิตภัณฑ์สุกรและตัวอย่างจากสิ่งแวดล้อมในกรุงเทพมหานครคิดเป็น 11.4% (56/492) และ 5.2% (25/480) ตามลำดับ มีการตรวจพบเชื้อสเตร็ปโตค็อกคัส ซูอิสจากตัวอย่างเนื้อสุกรจากทั้งตลาดแบบดั้งเดิม และตลาดทันสมัยทั้งสิ้น 1% (10/1,036) และมีความเข้มข้นเฉลี่ย 4.22 log cfu ต่อกรัม ไม่มีการตรวจพบสเตร็ปโตค็อกคัส ซูอิส ซีโรทัยป์ 2 ในตัวอย่างเนื้อสุกรจากการศึกษาครั้งนี้ ค่าประมาณความเสี่ยงต่อวันจากความเจ็บป่วยโดยเชื้อสเตร็ปโตค็อกคัส ซูอิส ซีโรทัยป์ 2 อยู่ที่ 1.3 x 10-7 หรือเทียบเท่าผู้ป่วย 4.6 รายต่อประชากร 100,000 คนต่อปี ผลจากการวิเคราะห์ความอ่อนไหวพบว่า ปริมาณสัมผัสต่อวัน ความเข้มข้นของเชื้อขณะบริโภค และเวลาในการเก็บรักษาเนื้อสุกรในครัวเรือน มีอิทธิพลมากต่อค่าประมาณความเสี่ยง
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-No Derivative Works 4.0 International License.
Recommended Citation
Wongnak, Phrutsamon, "QUANTITATIVE MICROBIAL RISK ASSESSMENT OF STREPTOCOCCUS SUIS SEROTYPE 2 FROM PORK CONSUMPTION" (2017). Chulalongkorn University Theses and Dissertations (Chula ETD). 1049.
https://digital.car.chula.ac.th/chulaetd/1049