Chulalongkorn University Theses and Dissertations (Chula ETD)
Other Title (Parallel Title in Other Language of ETD)
การศึกษาผลกระทบของชั่วโมงทำงานที่ยืดหยุ่นต่อสมดุลระหว่างงานและชีวิตของพนักงาน กรณีศึกษาบริษัทผลิตอุปกรณ์เครื่องครัว
Year (A.D.)
2019
Document Type
Independent Study
First Advisor
Sineenat Sermcheep
Faculty/College
Faculty of Economics (คณะเศรษฐศาสตร์)
Degree Name
Master of Arts
Degree Level
Master's Degree
Degree Discipline
Labour Economics and Human Resource Management
DOI
10.58837/CHULA.IS.2019.86
Abstract
The objective of this study is to examine the effect of flexible working time on the employees’ work-life balance in case of a kitchenware manufacturing company in Bangkok by using data from 104 employees in a kitchenware manufacturing company in Bangkok during June 2020. The result shows that the perception on flexible working time has a positive and significant impact on the work -life balance of the employees. When classifying employees into two sub-groups by age, the perception on the flexibility of working time only has positive effect on work life balance of employees with age more than 30 years old. Thus, the company should remain providing the flexible working time to increase the employees’ work-life balance.
Other Abstract (Other language abstract of ETD)
การศึกษาครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อตรวจสอบผลกระทบของเวลาทำงานที่ยืดหยุ่นต่อความสมดุลระหว่างชีวิตและการทำงานของพนักงานในกรณีศึกษา บริษัทผลิตเครื่องครัวในกรุงเทพมหานครโดยใช้ข้อมูลจากพนักงาน 104 คนใน บริษัท ผลิตเครื่องครัวในกรุงเทพมหานครระหว่างเดือนมิถุนายน 2563 โดยผลการศึกษา แสดงให้เห็นว่าการรับรู้เกี่ยวกับเวลาทำงานที่ยืดหยุ่นมีผลกระทบเชิงบวกและสำคัญต่อความสมดุลระหว่างการทำงานและชีวิตของพนักงาน และเมื่อจำแนกพนักงานเป็นสองกลุ่มย่อยตามอายุของพนักงาน พบว่าการรับรู้เกี่ยวกับความยืดหยุ่นของเวลาทำงานมีผลในเชิงบวกต่อสมดุลชีวิตการทำงานของพนักงานที่มีอายุมากกว่า 30 ปี ดังนั้น บริษัทควรให้เวลาการทำงานที่ยืดหยุ่นเพื่อเพิ่มความสมดุลระหว่างการทำงานและชีวิตของพนักงาน
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-No Derivative Works 4.0 International License.
Recommended Citation
Turakijkajohn, Panisra, "The impact of flexible working time on employees' work-life balance: a case study of a kitchenware manufacturing company" (2019). Chulalongkorn University Theses and Dissertations (Chula ETD). 6952.
https://digital.car.chula.ac.th/chulaetd/6952