Chulalongkorn University Theses and Dissertations (Chula ETD)
Other Title (Parallel Title in Other Language of ETD)
การวิเคราะห์สินค้าคงคลังในบริษัทบรรจุอาหาร
Year (A.D.)
2021
Document Type
Thesis
First Advisor
Oran Kittithreerapronchai
Faculty/College
Faculty of Engineering (คณะวิศวกรรมศาสตร์)
Department (if any)
Department of Industrial Engineering (ภาควิชาวิศวกรรมอุตสาหการ)
Degree Name
Master of Engineering
Degree Level
Master's Degree
Degree Discipline
Industrial Engineering
DOI
10.58837/CHULA.THE.2021.198
Abstract
This research aims to evaluate the nature of business and apply a suitable inventory policy to a case study food-repackaging company. The company adopted bulk-purchasing to packaging inventory to realize the economy of scales. Because of the lacks of purchasing standard and monitoring, this inventory policy led to the overstock, deadstock, and obsolete packaging inventories as well as the fluctuation of inventory turnover rate. The further category analysis of the packaging inventories using ABC analysis reveals that special customized bags and packaging items have a long lead time due to international sourcing and high minimum order quantity (MOQ). As a result, this research proposed local sourcing and negotiation of purchasing volume as means to reduce ordering lead time for high-impact and active packaging items. Hence, the application of Economic Order Quantity (EOQ), reorder point (ROP), and continuous inventory review were suggested as inventory policy. The compatibility of the policy and its impacts was validated and compared using a Monte Carlo Simulation. The results suggested that the proposed policy could reduce inventory cost by 28.36% by preventing stock-out and reducing excess inventory. In addition to the inventory, the research also highlighted inventory cycle count of each group.
Other Abstract (Other language abstract of ETD)
งานวิจัยฉบับนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อประเมินลักษณะของธุรกิจและประยุกต์นโยบายสินค้าคงคลังที่เหมาะสมกับบริษัทกรณีศึกษาห่อบรรจุผลิตภัณฑ์อาหาร บริษัทกรณีศึกษาได้นำการจัดซื้อวัตถุดิบแบบกอง (Bulk-Purchasing) เพื่อการประหยัดโดยขนาด (Economy of Scale) แต่เนื่องจากขาดมาตรฐานการจัดซื้อและขาดการตรวจสอบอย่างต่อเนื่อง นโยบายการซื้อสินค้าดังกล่าวของบริษัทก่อให้เกิดสินค้าคงคลังที่มากเกินไป ไม่เคลื่อนไหว และ เสื่อมสภาพ นอกจากนี้ยังเป็นผลให้เกิดความแปรปรวนของอัตรารอบสินค้าคงคลัง (Inventory Turnover Rate) การวิเคราะห์ผลกระทบและการจัดกลุ่มด้วยการวิเคราะห์ ABC ของบริษัทแสดงให้เห็นว่าสินค้าคงคลังทั้งที่เป็นประเภทถุงและบรรจุภัณฑ์มีระยะเวลาการรอสินค้าที่ยาวนานและมีปริมาณการสั่งซื้อขั้นต่ำ (Minimum Order Quantity: MOQ) สูง เนื่องจากสินค้าเหล่านี้มีการจัดซื้อจากต่างประเทศ ดังนั้นงานวิจัยฉบับนี้จึงเสนอให้ทางบริษัททำการสั่งซื้อถุงและบรรจุภัณฑ์จากภายในประเทศแทนรวมกับเจรจาต่อรองกับผู้ขายเพื่อลดระยะเวลาและปริมาณการสั่งซื้อ ดังนั้น งานวิจัยนี้ได้นำเสนอการประยุกต์ ปริมาณการสั่งซื้อประหยัด (Economic Order Quantity: EOQ) การกำหนดจุดสั่งซื้อ (Reorder Point: ROP) และ การทบทวนสินค้าคงคลังแบบต่อเนื่อง ความเหมาะสมและผลกระทบของนโยบายได้ทดสอบและเปรียบเทียบด้วยการจำลองสถานการณ์แบบมอนตี-คาร์โล (Monte Carlo Simulation) ผลการจากแบบจำลองพบว่านโยบายดังกล่าวนำไปสู่การลดต้นทุน 23.46% จากการป้องกันสินค้าขาดจากส่ง และ การลดสินค้าคงคลังส่วนเกิน นอกเหนือจากสินค้าคงคลังแล้วงานวิจัยนี้ยังนำเสนอการนับสินค้า ของสินค้าแต่ละกลุ่ม
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-No Derivative Works 4.0 International License.
Recommended Citation
Thiantravan, Chutipapha, "Analysis of inventory in a food repackaging company" (2021). Chulalongkorn University Theses and Dissertations (Chula ETD). 4740.
https://digital.car.chula.ac.th/chulaetd/4740