Chulalongkorn University Theses and Dissertations (Chula ETD)

Other Title (Parallel Title in Other Language of ETD)

การวิเคราะห์ข้อมูลของสารระเหยง่ายในพริกเเกงเขียวหวานโดยเเก๊สโครมาโทกราฟี-เเมสสเปกโทรเมตรีสองมิติเเบบฮาร์ทคัทอย่างทั่วถึงโดยใช้รีเทนชันอินเด็กซ์สำหรับคอลัมน์ไม่มีขั้วเเละมีขั้ว

Year (A.D.)

2022

Document Type

Thesis

First Advisor

Thumnoon Nhujak

Second Advisor

Chadin Kulsing

Faculty/College

Faculty of Science (คณะวิทยาศาสตร์)

Department (if any)

Department of Chemistry (ภาควิชาเคมี)

Degree Name

Master of Science

Degree Level

Master's Degree

Degree Discipline

Chemistry

DOI

10.58837/CHULA.THE.2022.78

Abstract

In this work, comprehensive heart cut two-dimensional chromatography hyphenated with mass spectrometry (CH/C MDGCMS) was applied for reliable identification of volatile compounds in green curry paste sample using HP-5MS (30 m length x 250 µm i.d. x 0.25 µm thickness) and DB-WAX (60 m length x 250 µm i.d. x 0.5 µm thickness) for a first non-polar column (1D) to a flam ionization detector and a second polar column (2D) to a mass spectrometer, respectively. The CH/C MDGC with 25 injection runs for total analysis time of 20.83 hr was achievedusing a Deans switch for transferring eluent from the first to second columns with cyclic 8 H/C events with 0.2 min H/C window and 5 min 2D separation for each event. Using mass spectrum comparison with NIST17 library MS matching score of >650 and retention indices for 1D and 2D, 42 volatile compounds were identified with ten dominant compounds of tumerone (14.90%), β-cubebene (8.77%), α-ocimene (8.05%), terpinen-4-ol (5.30%), sabinene (3.21%), terpinolene (3.09%),ledol (3.07%), a-pinene (1.66%), g-terpinene (1.59%) and b-phellandrene (1.51%), respectively. In addition, total peak capacity of 5,840 was obtained withcorresponding to 245 identified compound peaks in this work.

Other Abstract (Other language abstract of ETD)

ในงานวิจัยนี้ได้ประยุกต์แก๊สโครมาโทกราฟีสองมิติแบบฮาร์ทคัท-แมสสเปกโทรเมตรีชนิดครอบคลุมคู่กับแมสสเปกโทรเมตรี (CH/C MDGCMS) สำหรับการพิสูจน์ทราบสารประกอบระเหยง่ายในตัวอย่างพริกแกงเขียวหวาน โดยใช้คอลัมน์ที่หนึ่งชนิดไม่มีขั้วเป็น HP-5MS (ยาว 30 m x เส้นผ่าศูนย์กลาง 250 µm x ความหนาของเฟสคงที่ 0.25 µm) ต่อเข้ากับเฟลมไอออไนเซชั่นดีเทคเตอร์ และคอลัมน์ที่สองชนิดมีขั้วเป็น DB-WAX (ยาว 60 m x เส้นผ่าศูนย์กลาง 250 µm x ความหนาของเฟสคงที่ 0.5 µm) ต่อเข้ากับแมสสเปกโตรมิเตอร์ ในการวิเคราะห์ด้วย CH/C MDGC ได้ฉีดตัวอย่างทั้งหมด 25 ครั้ง รวมเวลาวิเคราะห์ทั้งสิ้น 20.83 ชั่วโมง โดยแต่ละครั้งใช้ดีนสวิทซ์สำหรับพาสารตัวอย่างออกจากคอลัมน์ที่หนึ่งไปยังคอลัมน์ที่สองด้วยการสลับดีนสวิทซ์แบบฮาร์ทคัท 8 รอบ โดยแต่ละรอบฮาร์ทคัทวินโดว์ที่ 0.2 นาที และการแยกในคอลัมน์ที่สองภายใน 5 นาที จากการเทียบแมสสเปกตรัมกับฐานข้อมูล NIST17 ด้วยคะแนนความเหมือนที่มากกว่า 650 และค่ารีเทนชันอินเด็กซ์ของคอลัมน์ที่หนึ่งและคอลัมน์ที่สอง สามารถพิสูจน์ทราบสารประกอบระเหยง่ายของพริกแกงเขียวหวานได้ทั้งหมด 42 ชนิด โดยที่พบมากเป็น 10 อันดับแรกได้แก่tumerone (14.90%), β-cubebene (8.77%), α-ocimene (8.05%), terpinen-4-ol (5.30%), sabinene (3.21%), terpinolene (3.09%), ledol (3.07%), a-pinene (1.66%), g-terpinene(1.59%) และ b-phellandrene (1.51%) นอกจากนี้ ค่า peak capacity เป็น 5,840 ทำให้สามารถพิสูจน์ทราบพีคสารได้ทั้งหมด 245 พีค

Included in

Chemistry Commons

Share

COinS
 
 

To view the content in your browser, please download Adobe Reader or, alternately,
you may Download the file to your hard drive.

NOTE: The latest versions of Adobe Reader do not support viewing PDF files within Firefox on Mac OS and if you are using a modern (Intel) Mac, there is no official plugin for viewing PDF files within the browser window.