•  
  •  
 

The Thai Journal of Veterinary Medicine

Abstract

Considerable quantities of non-dietary protein are secreted into the digesta of pigs and poultry. This protein is defined as the protein found in the chyme or faeces when a nitrogen-free diet is fed to animals. Endogenous proteins comprise protein, peptides, amino acids and nitrogen-containing substances from saliva, bile, pancreatic, gastric and intestinal secretions; plasma and sloughed epithelial cells. These endogenous proteins are digested and absorbed in a manner similar to those of dietary origin. Conventional approaches to the estimation of obligatory loss have included the measurement of amino acid excretion in fasted animals, in animals fed on protein-free diets, or by determining amino acid output at zero nitrogen intake by regression analysis. These techniques, however, are intrinsically unsound since the animal can no longer be regarded as physiologically normal. Isotope labelling with 15N or 14C and homocarginine technique are the methods frequently used by researchers although they are expensive and more complicated to undertake. The factors affecting endogenous amino acid losses are dietary proteins, dietary fibers and anti-nutritional factors such as non-starch polysaccharides, tannin and protease inhibitors. The correction for these inevitable amino acid losses is important for determining true amino acid digestibility.(โปรตีนและกรดอะมิโนภายในสามารถตรวจพบได้ในอาหารที่ถูกย่อยแล้วของสุกรและสัตว์ปีก โปรตีนดังกล่าวตรวจพบได้ในอุจจาระและอาหารที่ถูกย่อยแล้วในกรณีที่ให้อาหารที่ปราศจากไนโตรเจน โปรตีนภายในดังกล่าวมาจากน้ำย่อยที่หลั่งจากตับอ่อน น้ำลายกระเพาะอาหาร และลำไส้ รวมถึงที่ได้จากพลาสมา และเซลล์ที่หลุดออกจากเยื่อบุผนังลำไส้ โปรตีนภายในนี้ถูกย่อยและดูดซึมเช่นเดียวกับโปรตีนในอาหาร โดยปกติการหาโปรตีนและกรดอะมิโนภายในสามารถทำได้โดยใช้สัตว์ที่อดอาหาร สัตว์ที่ให้อาหารที่ปราศจากไนโตรเจน หรือคำนวนจากสัตว์ที่ให้อาหารโปรตีนระดับต่าง ๆ แล้วหาจากสมการความสัมพันธ์ของกรด อะมิโนที่ขับออกมากับระดับโปรตีนในอาหาร อย่างไรก็ตามวิธีดังกล่าวมีข้อควรพิจารณา เนื่องจากสัตว์ทดลองอาจอยู่ในสภาพที่ไม่ปกติในบางวิถี เช่น การอดอาหาร หรือการให้ อาหารที่ปราศจากโปรตีน ปัจจุบันการใช้ไอโซโทป (15N หรือ 13C) และสารเคมีบางชนิด เช่น โอโมอาร์จินีน ได้มีบทบาทในการหาโปรตีนภายในเพิ่มขึ้น เนื่องจากสัตว์ทดลองได้รับอาหารที่มีระดับโปรตีนปกติและค่าที่ได้มีความน่าเชื่อถือมากกว่าวิธีอื่น ๆ รายงานฉบับนี้ยังได้กล่าวถึงปัจจัยต่าง ๆ ที่มีผลต่อการหลั่งกรดอะมิโนภายใน เช่น ระดับโปรตีนในอาหาร ระดับเยื่อใยและสารต่อต้านในอาหารชนิดต่าง ๆ (แทนนิน สารยับยั้งเอ็นไซม์โปรทีเอส) ค่าระดับของโปรตีนและกรดอะมิโนภายในมีความสำคัญต่อการคำนวณหาอัตราการย่อยได้จริงของอาหารซึ่งใช้เลี้ยงสัตว์)

First Page

7

Last Page

27

COinS