•  
  •  
 

Chulalongkorn University Dental Journal

Publication Date

1983-09-01

Abstract

ในภาวะไม่มีออกซิเจน สเตร็พโตคอคคัส มิวแทนส์ เจริญได้ดีในสารละลายน้ำตาล แลคโตส ซูโครส แมนนิทอล และกลูโคสที่ความเข้มข้นตั้งแต่ 0.1% ขึ้นไป แต่เจริญได้น้อยกว่าในสารละลายน้ำตาลไซลิทอลทุกความเข้มข้น การผลิตกรดแลคติคจากสารละลายน้ำตาลโดยสเตร็พโตคอคคัส มิวแทนส์ พบว่า เชื้อผลิตกรดจากน้ำตาลไซลิทอลได้น้อยมากเมื่อเทียบกับจํานวนกรดแลคติคที่ผลิตจากน้ำตาลชนิดอื่น ส่วนในสารละลายน้ำตาลกลูโคส 1 และ 3 เชื้อสามารถผลิตกรดแลคติคได้มากกว่าสารละลายน้ำตาลชนิดอื่น

DOI

10.58837/CHULA.CUDJ.6.3.2

First Page

141

Last Page

151

Included in

Dentistry Commons

Share

COinS
 
 

To view the content in your browser, please download Adobe Reader or, alternately,
you may Download the file to your hard drive.

NOTE: The latest versions of Adobe Reader do not support viewing PDF files within Firefox on Mac OS and if you are using a modern (Intel) Mac, there is no official plugin for viewing PDF files within the browser window.