Chulalongkorn University Theses and Dissertations (Chula ETD)

Chemical constituents of the leaf of Excoecaria cochinchinensis Lour. var. viridis Merr.

Other Title (Parallel Title in Other Language of ETD)

องค์ประกอบทางเคมีของใบลิ้นกระบือ Excoecaria cochinchinensis Lour. var. viridis Merr.

Year (A.D.)

1996

Document Type

Thesis

First Advisor

Sophon Roengsumran

Faculty/College

Graduate School (บัณฑิตวิทยาลัย)

Degree Name

Master of Science

Degree Level

Master's Degree

Degree Discipline

Chemistry

DOI

10.58837/CHULA.THE.1996.2399

Abstract

Chemical constituents of fresh leaves of the leaves of the Excoecaria cochinchinensis Lour. var. viridis Merr. were isolated and purified by solvent extraction and column chromatrography. There were characterized by means of physical properties, chemical reactions and spectroscopic data. Eight substances were isolated and identified as a mixture of long chain carboxylic acid (C22-C28), beta-sitosterol, beta-sitosteryl-3-O-D-glucopyranoside, methyl 10-epipheophorbide-a, kaempferol, gallic acid, chiro-inositol and KCl.

Other Abstract (Other language abstract of ETD)

จากการแยกองค์ประกอบทางเคมีของใบลิ้นกระบือ และทำให้บริสุทธิ์ โดยการสกัดด้วยตัวทำละลาย และโดยวิธีคอลัมน์โครมาโทกราฟี สามารถหาสูตรโครงสร้างต่างๆ โดยอาศัยสมบัติทางกายภาพ, ปฏิกิริยาทางเคมี และข้อมูลทางสเปกโทรสโคปี ได้สาร 8 ชนิด ได้แก่ ของผสมกรดคาร์บอกซิลิกโซ่ตรง (C22-C28), beta-sitosterol, beta-sitosteryl-3-O-D-glucopyranoside, methyl 10-epipheophorbide-a, kaempferol, gallic acid, chiro-inositol และ KCl

Share

COinS