Chulalongkorn University Theses and Dissertations (Chula ETD)

Production of protease from Bacillus subtilis TISTR 25 by fermentation process with microfiltration

Other Title (Parallel Title in Other Language of ETD)

การผลิตโปรตีเอสจาก Bacilllus subtilis TISTR 25 โดยกระบวนการหมักร่วมกับไมโครฟิลเตรชัน

Year (A.D.)

1996

Document Type

Thesis

First Advisor

Chirakarn Muangnapoh

Faculty/College

Graduate School (บัณฑิตวิทยาลัย)

Degree Name

Master of Engineering

Degree Level

Master's Degree

Degree Discipline

Chemical Engineering

DOI

10.58837/CHULA.THE.1996.7

Abstract

Nowadays, the major applications of proteases produced by Bacillus species are found in brewing, detergent, food and leather industries. Proteases account for nearly 60% of the total enzyme sales in which two-thirds of them were produced commercially by microbial. The medium for effective protease production comprises enzymatically hydrolyze starch hydrolysed protein, and mineral sources. From the studies of batch fermentation at 37 ℃ with maximum aeration rate, the optimum pH and optimum concentration of initial glucose from starch hydrolyzation are 7.0 and 1.8 g/l, respectively. Bacillus subtilis TISTR 25, with maximum specific growth rate of 0.52 hr-1, performs the mixed growth association with protease. The protease productivity in the continuous fermentation coupling with microfiltration is lower than that of the batch fermentation because the high dilution rate cannot be achieved. Moreover, the retained cells are too old to produce protease. The twice cell bleeding continuous fermentation coupling with microfiltration, which partially eliminates the age problem, can improve 1.53-fold protease productivity comparing to batch fermentation.

Other Abstract (Other language abstract of ETD)

ในปัจจุบัน โปรติเอสที่ผลิตโดยบาซิลลัสถูกใช้กันอย่างกว้างขวางในอุตสาหกรรมเบียร์ ผงซักฟอก อาหาร และ เครื่องหนัง โปรติเอสนั้นสามารถครอบส่วนแบ่งตลาดได้ประมาณ 60 เปอร์เซ็นต์ ของเอนไซม์ที่มีการซื้อขายกันทั้งหมด โดยที่สองในสามของดปรติเอสถูกผลิตโดยจุลชีพ สารอาหารสำหรับการผลิตโปรติเอสที่มีประสิทธิภาพประกอบด้วย แป้งที่ถูกย่อยด้วยเอนไซม์โปรตีนที่ถูกย่อยสลายแล้ว และแร่ธาตุต่าง ๆ จากการศึกษาการหมักแบบไม่ต่อเนื่องที่อุณหภูมิ 37 องศาเซลเซียส ภายใต้อัตราการให้อากาศสูงสุด พบว่า ค่าความเป็นกรดด่างและค่าความเข้มข้นเริ่มต้นของกลูโคสที่ได้จากการย่อยสลายแป้ง คือ 7.0 และ 1.8 กรัมต่อลิตร ตามลำดับ Bacillus subtilis TISTR 25 มีอัตราการเจริญสูงสุดเท่ากับ 0.52 ต่อชั่วโมง และจะแสดงพฤติกรรมการผลิตโปรติเอสแบบผสมกับอัตราการเจริญเติบโต พบว่า อัตราผลผลิตของโปรติเอสในระบบการหมักแบบต่อเนื่องร่วมกับไมโครฟิลเตรชันน้อยกว่าการหมักแบบไม่ต่อเนื่องเพราะว่า การปรับอัตราการเจือจางสูงสุดไม่สามารถทได้ ยิ่งไปกว่านั้น เซลล์ที่ถูกกักไว้แก่เกิดที่จะผลิตโปรติเอส พบว่าการหมักแบบต่อเนื่องร่วมกับไมโครฟิลเตรชันที่มีการดึงเซลล์ออกสองครั้งสามารถขจัดปัญหาเซลล์แก่ได้บางส่วน และสามารถเพิ่มอัตราผลผลิตของโปรติเอสได้ถึง 1.53 เท่าเมื่อเทียบกับการหมักแบบไม่ต่อเนื่อง

Share

COinS