Chulalongkorn University Theses and Dissertations (Chula ETD)
การผลิตกรดมะนาวจากเซลล์ตรึง Candida oleophila C-73 ในถังหมักแบบไม่ต่อเนื่องขนาด 5 ลิตร
Other Title (Parallel Title in Other Language of ETD)
Production of citric acid from immobilized Candida oleophila C-73 in a batch culture 5-L fermenter
Year (A.D.)
1997
Document Type
Thesis
First Advisor
วินิจ ขำวิวรรธน์
Second Advisor
สมศักดิ์ ดำรงค์เลิศ
Faculty/College
Graduate School (บัณฑิตวิทยาลัย)
Degree Name
วิทยาศาสตรมหาบัณฑิต
Degree Level
ปริญญาโท
Degree Discipline
เทคโนโลยีชีวภาพ
DOI
10.58837/CHULA.THE.1997.684
Abstract
การผลิตกรดมะนาวจากเซลล์ตรึง Candida oleophila C-73 ในถังหมักขนาด 5 ลิตร สภาวะที่เหมาะในการหมักอุณหภูมิ 28 องศาเซลเซียส อัตราการกวน 600 รอบต่อนาที อัตราการให้อากาศ 1 vvm ปริมาณเซลล์ตรึงเริ่มต้น 15 กรัม เม็ดเซลล์ตรึงต่อลิตร ขนาดเส้นผ่าศูนย์กลางของเม็ดเซลล์ตรึง 0.5-1.0 มิลลิเมตร อัตราการผลิตกรดมะนาว และผลผลิตกรดมะนาวสูงสุดในชั่วโมงที่ 96 ของการหมักเท่ากับ 2.25 กรัมต่อลิตรต่อชั่วโมงและ 137.07 กรัมต่อลิตร ตามลำดับ เปรียบเทียบการผลิตกรดมะนาวระหว่างการหมักแบบ bath และ fed-batch เมื่อใช้จำนวนเซลล์ตรึงเริ่มต้น 10 กรัม เม็ดเซลล์ตรึงต่อลิตร พบว่าการหมักแบบ batch ให้ผลผลิตกรดมะนาวสูงสุด 136.45 กรัมต่อลิตร ในวันที่ 7 ของการหมัก ในการหมักแบบ fed-batch จะให้ผลผลิตกรดมะนาวสูงสุด 136.81 กรัมต่อลิตร ในวันที่ 5 ของการหมัก ความหนืดของน้ำหมักในชั่วโมงที่ 96 ของการหมักมีค่า 3,872 เซนติพอยซ์
Other Abstract (Other language abstract of ETD)
The production of citric acid from immobilized Candida oleophila C-73 in a 5 litre fermenter was investigated. The optimal condition of cultivation were 28 ํC of incubation, 600 rpm of agitation speed, 1.0 vvm of aeration rate, 15 g/l of calcium alginate beads and 0.5-1.0 mm in bead diameter. The citric acid production rate and the highest citric acid productivity after 96 hours of cultivation were 2.25 g/l.hr. and 137.07 g/l, respectively. Comparison using 10 g/l of immobilized beads in batch and a fed-batch fermentation showed that amount of citric acid was obtained as 136.45 g/l after 7 days of cultivation by the batch fermentation. The fed-batch fermentation showed the highest citric acid productivity of 136.81 g/l after 5 days of cultivation. Accumulation of citric acid in fermentation broth at the high productivity showed that the viscosity was approximately 3,872 centipoise after 96 hours of cultivation.
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-No Derivative Works 4.0 International License.
Recommended Citation
ภาระมาตย์, ธีรวัฒนา, "การผลิตกรดมะนาวจากเซลล์ตรึง Candida oleophila C-73 ในถังหมักแบบไม่ต่อเนื่องขนาด 5 ลิตร" (1997). Chulalongkorn University Theses and Dissertations (Chula ETD). 23437.
https://digital.car.chula.ac.th/chulaetd/23437