Chulalongkorn University Theses and Dissertations (Chula ETD)
การประยุกต์ใช้อิเล็กตรอนสปินเรโซแนนซ์สเปกโตรเมตรี ในการตรวจพิสูจน์ธัญพืชฉายรังสีบางชนิด
Other Title (Parallel Title in Other Language of ETD)
Application of electron spin resonance spectrometry for investigation of some irradiated crops
Year (A.D.)
1997
Document Type
Thesis
First Advisor
ชยากริต ศิริอุปถัมภ์
Faculty/College
Graduate School (บัณฑิตวิทยาลัย)
Degree Name
วิศวกรรมศาสตรมหาบัณฑิต
Degree Level
ปริญญาโท
Degree Discipline
นิวเคลียร์เทคโนโลยี
DOI
10.58837/CHULA.THE.1997.865
Abstract
การตรวจพิสูจน์ธัญพืชฉายรังสีบางชนิดสามารถหาได้จาก การวิเคราะห์แรดิคอลอิสระ โดยวัดด้วยเครื่องมืออิเล็กตรอนสปินเรโซแนนซ์สเปกโตรมิเตอร์ ตัวอย่างธัญพืชที่นำมาวิจัยได้แก่ เมล็ดข้าว เมล็ดข้าวโพด เมล็ดถั่วเขียว หัวมันฝรั่ง และเหง้าขิง ได้เปรียบเทียบจำนวนแรดิคอลอิสระ ระหว่างธัญพืชที่ฉายรังสีและไม่ฉายรังสี พบว่าธัญพืชที่มีลักษณะแห้งคือ เมล็ดข้าว และเมล็ดถั่วเขียวที่ผ่านการฉายรังสี จะมีจำนวนแรดิคอลอิสระเพิ่มขึ้น เมื่อเปรียบเทียบกับชุดควบคุมที่ไม่ได้ฉายรังสี และมีปริมาณมากที่สุดในวันแรกหลังฉายรังสี และลดปริมาณแรดิคอลอิสระลงเรื่อยๆ จนใกล้เคียงกับค่าปรกติ ในตัวอย่างที่ไม่ฉายรังสีประมาณวันที่ 30 จะสังเกตได้ว่าธัญพืชที่มีน้ำเป็นองค์ประกอบคือ หัวมันฝรั่งและเมล็ดข้าวโพดจะมีจำนวนแรดิคอลอิสระ ที่เพิ่มขึ้นเป็นเปอร์เซนต์น้อยกว่าธัญพืช ที่อยู่ในสภาพแห้งและจำนวนแรดิคอลอิสระของธัญพืช ที่มีน้ำเป็นองค์ประกอบจะลดปริมาณแรดิคอลอิสระ จนอยู่ในสภาพปกติเร็วกว่าธัญพืชที่แห้ง สำหรับในเหง้าขิงสดมีลักษณะของสเปกตรัม ต่างจากธัญพืชอื่นเนื่องจากมี Mn2+ เป็นตัวรบกวนจึงไม่สามารถหาจำนวนแรดิคอลอิสระได้ จากการวิจัยสามารถสรุปได้ว่า วิธีอิเล็กตรอนสปินเรโซแนนซ์สเปกโตรเมตรีเป็นวิธีหนึ่ง ที่สามารถตรวจหาแรดิคอลอิสระในธัญพืชฉายรังสี เพื่อการยืดระยะเวลาเก็บรักษาบางชนิดได้ และจะให้ผลดีกับธัญพืชที่มีลักษณะแห้งและนำมาตรวจวัดภายใน 30 วัน
Other Abstract (Other language abstract of ETD)
Identification of some irradiated crops was studied by using an electron spin resonance spectrometer (ESR). Rice, corn, mung bean, potato and ginger were selected for this study. It was found that for those of dry crops such as rice and mung beans, after irradiation at the recommended dose for preservation, showed anomalous value of number of free radical as detected by ESR when compared to that of the unirradiated samples. The number of free radicals, however decreased to normal values after shelf-life of about 30 days. Hydrated crops such as potato and corn showed less amount of free radicals than that of the dry crops used in the experiment. The number of free radicals in hydrated crops was found also to decrease more rapidly than that of the dry crops. In case of irradiated ginger, the shape of ESR spectrum was differ from other samples. It was presumed that Mn2+ which presence in the sample, interfered the spectrum and it was not possible to determine the number of free radicals. It was concluded that ESR could be used to identify some dry irradited crops, if they were put to analyzed within 30 days after irradiation.
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-No Derivative Works 4.0 International License.
Recommended Citation
แต้พานิช, กำพล, "การประยุกต์ใช้อิเล็กตรอนสปินเรโซแนนซ์สเปกโตรเมตรี ในการตรวจพิสูจน์ธัญพืชฉายรังสีบางชนิด" (1997). Chulalongkorn University Theses and Dissertations (Chula ETD). 23016.
https://digital.car.chula.ac.th/chulaetd/23016