•  
  •  
 

Chulalongkorn University Dental Journal

Publication Date

1993-09-01

Abstract

Twelve fluoride mouthwash formulas which passed the preservative effectiveness test were studied for their physical and chemical stability by accelerating test under heat at 30° c, 40° c and 50° c for four weeks, The viscosity, precipitation, odor, color, taste, pH, and fluoride ion in each formula were recorded once a week. It was found that heat did not change the fluoride ion concentration, but the viscosity and pH of the products incubated at 50° c significantly decreased after one week (p < 0.05). It was concluded that all these 12 formulas were not physically stable at 50° c but they could be made stable by addition of buffering agent such as phosphate buffer with pH adjustment to 6-7. (ยาอมบ้วนปากฟลูออไรด์จํานวน 12 สูตรที่ผ่านการทดสอบประสิทธิภาพของสารกันบูดแล้วถูกนําไป ทดสอบความคงสภาพทางด้านเคมี ฟิสิกส์ โดยวิธีการเร่งภายใต้อุณหภูมิ 30° ซ. 40° ซ. และ 50° ซ. เป็นเวลานาน 4 สัปดาห์ เมื่อตรวจวิเคราะห์ดูการเปลี่ยนแปลงทุก 1 สัปดาห์ผลการทดลองพบว่า ความร้อนไม่ทําให้ความเข้มข้นของฟลูออไรด์อิออนเปลี่ยนแปลงในทุกสูตรที่ใช้ทดลอง แต่ความร้อนที่อุณหภูมิ 50° ซ. ทําให้ค่าความหนืดและสภาพความเป็นกรด-ด่างของตํารับยาลดลงอย่างมีนัยสําคัญทางสถิติ (P < 0.05) แสดงว่าสูตรยาอมบ้วนปาก ฟลูออไรด์ทั้ง 12 สูตร เมื่อได้รับความร้อนที่อุณหภูมิ 50° ซ. ไม่มีความคงสภาพทางฟิสิกส์ หากต้องการให้ตํารับยาคงสภาพพบว่าควรปรับปรุงสูตรโดยเติมสารที่มีคุณสมบัติเป็นบัฟเฟอร์ เช่น ฟอสเฟตบัฟเฟอร์ และควรปรับสภาพความเป็นกรด-ด่างไว้ที่ประมาณ 6-7)

DOI

10.58837/CHULA.CUDJ.16.3.7

First Page

221

Last Page

228

Included in

Dentistry Commons

Share

COinS
 
 

To view the content in your browser, please download Adobe Reader or, alternately,
you may Download the file to your hard drive.

NOTE: The latest versions of Adobe Reader do not support viewing PDF files within Firefox on Mac OS and if you are using a modern (Intel) Mac, there is no official plugin for viewing PDF files within the browser window.